Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΤΡΟΥ ΕΥΑΓΓ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

Πρόλογος του Νικόλαου Καββαδά για την αποδοχή αιτημάτων διαβούλευσης επι παντός θέματος που αφορά το σύλλογο και τις δράσεις του.

'Οπως ήδη δηλώσαμε και γραπτώς από το ιστολόγιο και τη διαδικτυακή ομάδα Θέαλος
όπου φαίνονται και
1.η "τράπεζα ιδεών" -η ατζέντα που αναφέρει ο Πέτρος  εύστοχα στην επιστολή του στη συνέχεια-
2.και τα στάδια επίτευξης των δράσεων
3.καθώς και τα αποτελέσματα αυτών

Στα δύο αυτά σύγχρονα μέσα:
Α. Ιστοσελίδα: Ιστολόγιο ή Ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων και διαβούλευσης,και
Β.Ομάδα στο facebook
που ακριβώς δόθηκε βαρύτητα επειδή καθίστανται εφικτές οι ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις δηλαδή η κριτική μέσα από τα σχόλια επί των ιδεών των προθέσεων,  αλλά και της προσπάθειας επίτευξης τους και οι αναδράσεις [όπως η συγκεκριμένη επιστολή που με χαροποίησε ιδιαιτέρως για το ενδιαφέρον που αφήνει να διαφανεί] με μέλη ή φίλους του συλλόγου και κατ'επέκταση του χωριού μας από όλο τον κόσμο.

Βεβαίως τίποτε καλύτερο από τη διαζώσης επικοινωνία.Θα προτιμούσα προσωπικά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου να γίνει η συζήτηση αφού και βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο να γίνει δια ζώσης ώστε να απαντηθούν άμεσα όσα χρήζουν άμεσα απάντησης να καλυφθούν οι απορίες που διαφαίνονται και βεβαίως να εξηγηθούν όσα δεν είναι ξεκάθαρα στην επιστολή.
Βεβαίως από την άλλη το γραπτό δίνει τη δυνατότητα να απαντήσει κανείς γραπτώς και άρα πιο εμπεριστατωμένα και εύστοχα, όπως επίσης και πιο έγκυρα.
Οι απαντήσεις σε θέματα που γνωρίζω  προσωπικά και άρα μπορώ να καλύπτω άμεσα, θα δίνονται άμεσα, ενώ για θέματα που απαιτείται γνωστοποίηση και ενημέρωση από άλλους στο υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο θα έπονται εξηγήσεις και απαντήσεις.
Ας δούμε όμως την επιστολή και τα θέματα που θίγει:


Βούλα, 16 Απριλίου 2015
Αγαπητοί Βλυχιώτες, κάτοικοι Γενίου, αγαπητοί συντοπίτες.

Παραβρέθηκα την Τρίτη, 14/04/2015 στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του 1ου Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου “ΘΕΑΛΟΣ” σε δημόσιο χώρο του χωριού μας.

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και να ανταλλάξω απόψεις με αρκετούς από τους συγχωριανούς μας, σε φλέγοντα θέματα που αφορούν την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των μονίμων κατοίκων του χωριού, της πολιτιστικής ανάδειξης του τόπου μας, της προσέλκυσης “ποιοτικών” τουριστών, και της περιβαλλοντολογικής ανάτασης της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας η οποία τόσο πολύ έχει πληγεί από την αλόγιστη χρήση των “νερών” μας από πλωτά μέσα και τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες ρυπαίνουν επί δεκαετίες και καταστρέφουν τη μοναδικότητα του θαλάσσιου κόλπου Βλυχού.

Αν και μου ζητήθηκε η συμμετοχή μου στη δημοκρατική διαδικασία, αρνήθηκα ευγενικά, και με την επιστολή αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις ενστάσεις μου σχετικά με βασικά ζητήματα τα οποία θα νομιμοποιούσαν το αδιάβλητο των προθέσεων του συλλόγου στην αντίληψη των κατοίκων-ιδιοκτητών Βλυχού-Γενίου, αλλά και θα καθιστούσαν ισχυρότερη την παρούσα προσπάθεια ανάδειξης (επιτέλους) ενός τόπου σπάνιας φυσικής ομορφιάς που είχαμε την τύχη να κατοικηθεί από τους προγόνους μας.

Ως προς την σύσταση/λειτουργία του συλλόγου, εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την προσπάθεια αυτή, ταυτόχρονα όμως και τις ανησυχίες μου σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών περί του εγχειρήματος “ΘΕΑΛΟΣ”, το οποίο όπως ενημερώθηκα έχει αρχίσει τις δράσεις του από το περασμένο καλοκαίρι.
Θεωρώ τη Κοινωνία των Πολιτών (W. Kornhauser, The Politics of Mass Society, 1959) από τις θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας και η ενημέρωση αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της. Και αναφέρομαι σε πολλούς συντοπίτες μας με τους οποίους συνομίλησα αλλά και προσωπικά στον συντάκτη της παρούσης, όπου διαπιστώσαμε πως η κινητοποίηση ευαισθητοποίησης των κατοίκων/ιδιοκτητών σχετικά με την ύπαρξη, και ουχί, των προτεινόμενων δράσεων, δεν έγινε παρά μόνο μερικές ημέρες πριν την διαδικασία αρχαιρεσιών και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση επί των πιο πάνω θεμάτων (Online διάθεση καταστατικού, συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων, social media).
Επεσήμανα δε πως και το αυτό, το καταστατικό του συλλόγου, έπρεπε να προβλέπει μία μεταβατική θητεία του 1ου Δ.Σ., έως ότου γίνει αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων/ιδιοκτητών και να τους δοθεί η ευκαιρία της από κοινού συζήτησης για τις δράσεις που πρέπει να συντονίσει ο σύλλογος.
Επιπλέον, η διετής εμπειρία μου (2005-2007) και η συμμετοχή μου σε συνεδριάσεις συγκεκριμένου οργάνου στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με υποχρεώνουν να μεταφέρω στους συντοπίτες μου την άποψη πως οι δράσεις του συλλόγου θα μπορούσαν απλώς να αποτελούν μέρος “ατζέντας”. Η “αντζέντα” του κάθε ΔΣ, θα θέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους στόχους/δράσεις, οι οποίοι θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής και δεν θα αναφέρονται μαζικά στο καταστατικό, το οποίο μπορεί (και μακάρι) να συνοδεύει τον σύλλογο “ΘΕΑΛΟΣ” για πολλές δεκαετίες
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να σας γνωρίσω πως προσωπικά θεωρώ την παρούσα προσπάθεια ΕΞΟΧΩΣ σοβαρή και ίσως την τελευταία ευκαιρία σωτηρίας του φυσικού κάλους του τόπου μας, οικονομικής ανάπτυξης του και ανάτασης του (ομολογουμένως) χαμηλού επιπέδου ναυτιλιακών/τουριστικών υπηρεσιών και προτείνω όπως θέσετε επί του νέου ΔΣ και των κατοίκων τα κάτωθι:
 Ενημέρωση κατοίκων/ιδιοκτητών με αλληλογραφία/email
 Συζήτηση για αλλαγή του καταστατικού
 Ακύρωση της διαδικασία εκλογής ΔΣ
 Ορισμός νέας ημερομηνίας εκλογών
 Ορισμός τακτικών και των επαναληπτικών τους Συνελεύσεων
 Δημιουργία ιστοσελίδας (ενημέρωση, επικοινωνία πολιτών)
-
Με τιμή,
Πέτρος Ευαγγ. Σκλαβενίτης MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου