Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΚΟΛΠΟΥ ΒΛΥΧΟΥ

Βλέπουμε εδώ ένα πλάνο γενικό του κόλπου του Βλυχού που τοποθετεί τα θέματα των βασικών λειτουργιών που αφορούν όλο το χώρο του ευρύτερου πεδίου της κοινότητας Βλυχού-Γενιού.
Οι βασικές λειτουργίες που τίθενται ως κατευθυντήριοι άξονες της ανάπτυξης της κοινότητας συνολικά είναι ξεχωρισμένες σε βασικές ενότητες
Α. κάτοικοι και επισκέπτες διαμονή με τα δίκτυα υποστήριξης τους οδικό εμπορικό κλπ
Β.χώρος οργανωμένου αγκυροβολίου-μαρίνας στο Βλυχό και στο Γένι με την ανάπτυξη ήπιας μορφής επεμβάσεων προσθετικών δηλαδή πλωτών εξέδρων που θα ποντιστούν σταδιακά και θα παρέχουν θέσεις αγκυροβολίου ελεγχόμενες με παροχές έναντι ελάχιστου τιμήματος που θα ελέγχει το λιμενικό ταμείο και θα εξυπηρετούν ντόπιοι επαγγελματίες.

Γ.υποστήριξη και επισκευή πλοιαρίων ντόπιων κι επισκεπτών όπως και κατασκευές νέων,είναι οι χώροι καρνάγιων.

Δ.χώροι αλιείας και ήρεμων δράσεων όπου με σημαδούρες  οριοθέτησης και συμφωνία με το λιμενικό ταμείο τους συλλόγους το δήμο και κάθε εμπλεκόμενο ιδιώτη υπηρεσία ή επαγγελματία αποδίδεται σε συγκεκριμένες χρήσεις: πχ.ήπια αλιεία, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κολύμπι και περιορισμό άλλων πχ. αγκυροβόλιο, ή διέλευση ταχυπλόων ή θαλάσσια αθλήματα όπως σκι, τζέτ σκι.

Ε.χώρος αφιερωμένος στο υγροβιότοπο και τη προστασία του γόνου  ψαριών οστρακόδερμων οστρακων και της χλωρίδας και πανίδας που εξαρτώνται από αυτή.

ΣΤ.χώρος πρασίνου και αναψυχής για περπάτημα, τρέξιμο, άθληση, παιχνίδι, περιδιάβαση, παρατήρηση φύσης και εκδηλώσεων,καθώς και ανάπτυξη ποδηλατοδρομίου ευρύτερης περιοχής κόλπου  όπως και συμπλήρωση ευρύτερου δικτύου περιήγησης του δικτύου αξιοθέατων και δράσεων του νησιού σε ξηρά θάλασσα κι αέρα.

Το να οριοθετήσουμε κάπως τις περιοχές που ενδείκνυνται περισσότερο για κάποιες δράσεις αφήνοντας κάποιες άλλες απέξω επειδή αντικρούει η μια την άλλη είναι κάτι που απαιτεί μακρόχρονη διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο άμεσο κι έμμεσο και γίνεται μόνο ως παραδοχή συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων ως  τακτοποίηση που τους ευνοεί όλους στο έργο τους.
Ήρθε ο καιρός να τακτοποιήσουμε τις υποθέσεις μας και να βάλουμε κι άλλες στο προσκήνιο όπως τις αγροτικές, δασικές, βιοτεχνικές και άλλες.

Προφανώς ο σύλλογος δεν έχει τον πρώτο λόγο σε όλα αυτά όμως κάλλιστα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες που υποβοηθούν το έργο αυτοδιοίκησης και λοιπών εμπλεκομένων:  υπηρεσιών, κατοίκων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων και άλλων, ως ουδέτερος και ως δυνάμενος να προτείνει μέσω μελετών λύσεις ισορροπημένες και καθολικά αποδεκτές στην ολοκλήρωση τους.

Στη συνέχεια -ανεξαρτήτως των τελικών διαστάσεων ,την ύπαρξη ή μη ξεκάθαρων ορίων και το ξεχώρισμα δραστηριοτήτων που θα προκύψουν- μπορούμε να δούμε το κυρίως αντικείμενο του συλλόγου το πολιτιστικό και εξωραϊστικό του πρόγραμμα και πλάνο να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά κομμάτι κομμάτι ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του οποίου όλες τις πτυχές και τη τελική διαμόρφωση θα έχει υπόψη του το σύνολο των ενδιαφερομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου