Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ


Από το 2009 που ο τότε Νομάρχης Λευκάδος -Κ.Αραβανής- επισκέπτονταν το χώρο της ανασκαφής του Αρχαίου Θεάτρου της Λευκάδος, με τον Στ. Μπένο [ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων] του Διαζώματος και πρώην υπουργό πολιτισμού, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της λστ' Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Γάτση και δόθηκαν οι υποσχέσεις ανάδειξης του μνημείου έχουν περάσει έξι χρόνια και τίποτε δεν έγινε από μέρους της πολιτείας.

Έγινε όμως από τη μεριά των ιδιωτών και ειδικά του Διαζώματος.
Άνοιξε ο τραπεζικός λογαριασμός ο λεγόμενος ''κουμπαράς υιοθεσίας του μνημείου'' για τη συμμετοχή των πολιτών στην ενέργεια της πλήρους αποτύπωσης και αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου.

Εισηγούμαι  σήμερα στο σύλλογο μας την κατάθεση ενός ποσού στο ξεκίνημα του εγχειρήματος αυτού, που πιστεύω θέλουμε διακαώς να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Για να γίνει αυτό και να παρακινηθούν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου μας  αλλά και το διοικητικό συμβούλιο ενημερώνω αρχικά για το θέατρο και μετά για το εγχείρημα του Διαζώματος και την υιοθεσία του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδος προσωπικά και ευελπιστώ κι από το σύλλογο μας.

Πληροφοριακά στοιχεία για το Θέατρο μας
Βρίσκεται λίγο έξω από τη Λευκάδα στο λεγόμενο αρχαιολογικό χώρο μεταξύ Καλλιγόνι και Καρυώτες. Πριν από τη στροφή για τους Καρυώτες στο από πάνω μέρος  του δρόμου πίσω από το μικρό κτίσμα με τα αρχαία πέτρινα εκθέματα.

Μια γενική άποψη του αρχαιολογικού χώρου:

Στο μνημείο φτάνει χωματόδρομος που ξεκινάει από τους Καρυώτες μετα το Κάμπινγκ.


Έγραφε ο Γουλιέλμος Νταίρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld) στο σύγγραμμά του Alt-Ithaka, πρώτος τόμος, σελ. 267, όπου αναφέρεται στην «Κορινθιακή πόλις Λευκάς και το λιμάνι της»:

«… Οι ανασκαφές των δυο Ακροπόλεων όπως επίσης και ολόκληρης της πόλης αξίζει να συνεχιστούν και υπόσχονται να δώσουν καλά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει ειδικά για το θέατρο, απομεινάρια του οποίου, όπως του τείχους για την αντιστήριξη του θεάτρου, της Ορχήστρας και του κτιρίου της Σκηνής, είχε εντοπίσει ο Κρίγκερ (E. Krüger) και που ανήκουν με σιγουριά στην Προρωμαϊκή εποχή…»

«Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Λευκάδας»
Το 2015 βλέπουμε κάτι να γίνεται στην κατεύθυνση των προτροπών που εξέφρασε πριν από 88 χρόνια περίπου ο μεγάλος Γερμανός αρχαιολόγος και Λευκαδολάτρης Γουλιέλμος Δαίρπφελντ.
Διακρίνεται κάτω στη φωτογραφία μέρος των πολυγωνικών τειχών της κορινθιακής πόλης Λευκάς και από πάνω μεταγενέστερα τείχη (Πηγή: Wilhelm Dörpfeld, Alt-Ithaka, zweiter Band, Beilage 49)


 δορυφορική εικόνα για τη θέση του θεάτρου
Διακρίνουμε από τη κοντινή αυτή άποψη τον χωματόδρομο πρόσβασης στο μνημείο

 Επιστημονική περιγραφή μνημείου 
''Το θέατρο βρίσκεται στη θέση «Κούλμος» του Δήμου Λευκάδας.
Στη βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου του «Κούλμου» διαμορφώνεται αμφιθεατρικό κατωφερές κοίλωμα που απολήγει σε ένα επίμηκες επίπεδο τμήμα και ταυτίζεται με τη θέση του αρχαίου θεάτρου.

Η Λευκάδα ιδρύθηκε ως αποικία των Κορινθίων στα τέλη του 7ου αιώνα π. Χ. Χάρη στην στρατηγική της θέση, στη βορειοανατολική ακτή του νησιού που της επέτρεπε των έλεγχο των θαλάσσιων διαδρομών στο Ιόνιο Πέλαγος, αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Τα επιβλητικά τείχη της πόλης διατρέχουν την κορυφογραμμή των τριών συνεχόμενων λοφίσκων που απαρτίζουν το λόφο «Κούλμο» και καταλήγουν στη θάλασσα. Πληθώρα αρχαίου οικοδομικού υλικού, καθώς και θεμέλια αρχαίων κτιρίων είναι ορατά στη περιοχή του Κούλμου, ενώ στο πεδινό και παράκτιο τμήμα της πόλης έχουν ανασκαφεί τμήματα του πολεοδομικού ιστού που αναπτύσσεται κατά το Ιπποδάμειο σύστημα.

Οι γνώσεις μας για το αρχαίο θέατρο της πόλης είναι περιορισμένες, καθώς δεν αναφέρεται καθόλου στις αρχαίες πηγές. Στις αρχές του 19ου αιώνα πραγματοποιήθηκε ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα υπό τη διεύθυνση του γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κrüge, συνεργάτη του W. Dörpfeld, στον χώρο του θεάτρου. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δεν δημοσιεύτηκαν διεξοδικά, αλλά από τα ανασκαφικά ημερολόγια και σχέδια γνωρίζουμε ότι κάτω από βαθιές επιχώσεις αποκαλύφθηκε ο φυσικός λαξευμένος βράχος της ορχήστρας.
Η υπερκείμενη πλακόστρωσή της δεν βρέθηκε, καθώς πιθανότατα είχε αφαιρεθεί και χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό. Μεταξύ ορχήστρας και κοίλου εντοπίστηκε αύλακα απαγωγής των ομβρίων υδάτων. Αποκαλύφθηκαν επίσης οι δύο πρώτες σειρές εδωλίων του κοίλου, οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο, αλλά και εδώ διαπιστώθηκε λιθαρπαγή από τον ανασκαφέα. Είναι πιθανό το θέατρο να διέθετε λίθινα εδώλια μόνον στις πρώτες σειρές του κοίλου, ενώ τα υπόλοιπα ίσως να ήταν ξύλινα. Ελάχιστοι λίθοι σώζονταν από τα θεμέλια της σκηνής και απλά διαπιστώθηκε η κατεύθυνση του προσκηνίου.

Βόρεια της σκηνής το έδαφος ήταν ιδιαίτερα επικλινές, όπως απέδειξε η ύπαρξη αναλημματικών τοίχων, των οποίων αναγνωρίσθηκαν δυο οικοδομικές φάσεις με βάση την τοιχοποιία τους. Από την ανασκαφική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για τη χρονολόγηση του θεάτρου, το οποίο ο W. Dörpfeld τοποθετεί γενικά στους προ-ρωμαϊκούς χρόνους. Τα αποκαλυφθέντα λείψανα του θεάτρου μετά το πέρας της ανασκαφικής έρευνας καταχώθηκαν.
Βίβιαν Στάικου
Αρχαιολόγος''

Ο Στόχος του κουμπαρά που μόλις ξεκίνησε στο Διάζωμα είναι οι 10.000ε ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης ανασκαφή και αποτύπωση του μνημείου.
Τα πρώτα χρήματα: 100ε τα έβαλε το Διάζωμα
τα επόμενα 100ε τα έβαλε ο κύριος Φατούρος Δημήτρης

Για τη συμμετοχή μας στη δράση πιστεύω πως θα κανονίσουμε συλλογική κατάθεση.

Για ατομική συμμετοχή μπορείτε να μπείτε εδώ

Η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών σε συνεργασία με το Διάζωμα αναλύεται εδώ ώστε να ενημερωθούμε γενικότερα για το πως στήνεται μια τέτοια υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου