Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΞΕΡΑΣ



Γενική εικόνα του κόλπου του Βλυχού
Υπάρχουσα κατάσταση υποδομής υδροβιότοπου ξέρας


Η μελέτη διαμόρφωσης του χώρου του υγροβιότοπου της Ξέρας και την μεταλλαγή του από χώρο εναπόθεσης απορριμάτων και μπάζων σε χώρο αναψυχής περιπάτου άθλησης και ψυχαγωγίας είναι μια υπόθεση που θέλγει αλλά και χρονίζει στην υλοποίηση του παρόλο που η βασική υποδομή έχει γίνει ήδη επί Δημαρχίας Σπύρου Καββαδά.

Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν και να  εμπλουτιστούν οι υπάρχουσες υποδομές ως σύνολο για συστηματική ολοκληρωμένη χρήση.

Οι βασικές λειτουργίες του χώρου είναι:

1.Διαδρομή για περπάτημα που συνδέεται μέσω μικρής γέφυρας με το μονοπάτι που ενώνει το πεζόδρομο του μώλου με τη ξέρα.
Τόσο το μονοπάτι υλοποιημένο με χαλίκι-βότσαλο από την αμμόγλωσσα Λευκάδος -δωρεάν από το Δήμο- όσο και η περιστοίχιση των μουριών και το φύτεμα λουλουδιών αξιοποιεί τις μουριές που έχουν φυτευτεί εδώ και χρόνια και διαθέτουν αυτόματο πότισμα.

Αυτή τη δομή -την υπάρχουσα- την αναδεικνύουμε με περιστοίχιση κάθε μουριάς με κράσπεδο πεζοδρομίου -υπάρχουν ήδη στο δήμο αποθέματα- γίνεται δε εμπλουτισμός τους με χώμα και λουλούδια υλοποιείται με εθελοντική εργασία ώστε το μονοπάτι να δημιουργεί σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία μια όμορφη διαδρομή εν μέσω πράσινου: δέντρων χλοοτάπητα και λουλουδιών.
Η διαδρομή λειτουργεί αφενός ως δακτύλιος αφετέρου ως θεματική ενότητα αξιοθέατων και δράσεων περιήγησης που συμπληρώνεται και επεκτείνεται από τον πεζόδρομο του μώλου αλλά και από το δρόμο προς Γένι και Δεσίμη όσο και προς το ευρύτερο δίκτυο περιπατητικής περιήγησης. Είναι δηλαδή θέμα αξιοθέατο αλλά σχετίζεται και με την ευρύτερη υποδομή που ήδη υπάρχει και που θα αναβαθμιστεί με σήμανση και καταγραφή.

2.Γήπεδο ποδοσφαίρου για προπόνηση και αγώνες ποδοσφαίρου αλλά και χώρο θεαμάτων για εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορούς, εκθέσεις και άλλα.Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλων αυτών απαιτείται μεγαλύτερο κτίριο για  αποδυτήρια αποθήκη εργαστήριο αλλά και διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου με εκδοτήρια εισητηρίων φωτισμό περίφραξη  χώρο στάθμευσης κλπ

3.Γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ, τένις, 5χ5, χειροσφαίρισης, μίνι γκολφ ή ότι άλλο θέλει κανείς ο χώρος υπάρχει.

4.χώρο για ποδηλατόδρομο ελεγχόμενης κίνησης  εφήβων ενηλίκων που επεκτείνεται μέσω του οδικού δικτύου και του μέσα δρόμου του Βλυχού αλλά και του πεζόδρομου της παραλίας προς Νυδρί ενώ συνδέεται και προς Γένι και προς Κατωχώρι και προς το χωμάτινο κομμάτι οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής με θεματικές ενότητες αγνάντια παραλίες αξιοθέατα.
Συνδυάζεται δε με τον εντελώς ελεγχόμενο κλειστό χώρο της πίστας για νήπια και παιδιά με ποδήλατο, πατίνι, ή ότι άλλο.

5.χώρο πράσινου για διάβασμα και παρατήρηση, πράσινο μάλιστα με ήδη υπάρχουσα υποδομή ποτίσματος και δέντρα όπως και θάμνους με επέκταση τους με χλοοτάπητα και άνθη στα παρτέρια στο γήπεδο και στα υπόλοιπα περιθώρια και παγκάκια πέτρινα στα διαζώματα.Μπορεί κάλλιστα η κοινότητα να διαθέτει χώρο για φυτώριο και φύλαξη των εργαλείων και των υλικών της.

6.παραθαλάσιο χώρο για ψάρεμα με καλαμίδι και πετονιά και γεφυράκια για παρατήρηση ψαριών και υδρόβιας πανίδας.

θα δούμε τις λεπτομέρειες στη μικροκλίμακα σε άλλη ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου